5 kvaliteta koji će vam odati uspešnog terapeuta

By 28/12/2015 Blog No Comments

I odlučili ste da krenete na psihoterapiju. Niste sami: godišnje 10 miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država idu na psihoterapiju. I za to postoji dobar razlog: terapija radi. Zapravo, terapija radi ako nađete dobrog, efikasnog terapeuta. Ali kako odabrati dobrog, efikasnog terapeuta, koji će vam zaista pomoći?

Pre nego što odgovorite, potrebno je razjasniti i odbaciti nekoliko mitova o “dobrim terapeutima”.

Mit #1: Terapeut mora završiti prestižne fakultete kako bi bio dobar terapeut, zar ne?

Ne nužno. Obrazovanje je veoma važno, ali ono ne garantuje da je terapeut efikasan. I dobri i loši terapeuti završavaju prestižne univerzitete. Gledanje diploma na zidu nije najbolji način za odabir terapeuta.

Mit #2: Terapeut ima zvanje doktora nauka, to znači da je dobar. 

Diplome su važne, kao i druga postignuća terapeuta, ali one ne treba da budu centralni kriterijum odabira terapeuta. Mnogi savetnici, terapeuti, socijalni radnici imaju završene master studije – a i dalje su veoma efikasni u svom poslu.

Mit #3: Terapeut je objavio značajan broj naučnih radova i publikacija o savetovanju i terapiji. Sigurno ga to čini efikasnim terapeutom.

Pisanje načnih radova i knjiga je važno, ali to to ne čini terapeuta efikasnim. Samo zato što je neko uspešan i produktivan na polju pisanja ne čini ga efikasnim terapeutom.

Mit #4: Terapeut koristi isključivo “naučno validirane” tehnike, dakle on je efikasan terapeut.

Ovo je verovatno najveći mit od svih navedenih. Zapravo, naučna istraživanja pokazuju da tehnike imaju relativno mali doprinos efikasnosti terapije. Mnogi ljudi veruju da ukoliko tehnike rade u medicini, one sigurno rade i u terapiji. Nažalost, ono što mnogi propuštaju da vide je da psihoterapija nije medicinska procedura. Zapravo, terapija je međuljudski proces. Tako da kada terapeut tvrdi da upotrebljava isključivo naučno zasnovane tehnike, to zapravo ne znači mnogo u kontekstu njegove efikasnosti – i to nije dobar kriterijum za odabir terapeuta.

Ostaje otvoreno pitanje, kako odabrati dobrog, efikasnog terapeuta.

Iscrpna istraživanja u oblasti psihoterapije mogu dati odgovore na ovo pitanje. Rezultati pokazuju da su definišući kriterijumi efikasnosti terapije nalaze u ljudskim i međuljudskim  varijablama (elementima). Drugim rečima, dobar, efikasan terapeut nije nužno medicinski radnik koji koristi medicinske procedure. Efikasan terapeut je topao, brižan, saosećajan i obrazovan čovek, koji zna kako da sarađuje sa klijentom na lekovit način. Ukoliko želite da pronađete dobrog, efikasnog terapeuta, pronađite takvu osobu. U nastavku možete pronaći još nekoliko smernica za pronalaženje efikasnog terapeuta.

Odlike bazirane na rezultatima istraživanjima

★ Efikasan terapeut je fokusiran na klijentove potrebe i potrebe uslovljene životnim kontekstom u kojem živi, kako bi najbolje odredio terapijski pristup. Postoje mnogi pravci u psihoterapiji. Terapeuti koji imaju informacije o rezultatima već pomenutih istraživanja ne nameću jedan jedini pristup klijentima. Umesto toga, oni sarađuju sa klijentom kako bi pronašli pristup koji najviše odgovara potrebama klijenta.

★ Efikasan terapeut redovno traži povratne informacije od klijenta kako bi saznao stavove klijenta o terapijskom procesu i samom terapeutu. Drugim rečima, umesto da je terapija fokusirana na terapeuta, efikasan terapeut vodi računa da je terapija fokusirana na klijenta. Ukratko, efikasan terapeut uključuje klijenta kao ravnopravnog partnera u proces terapijske promene i redovno traži povratnu informaciju o klijentovoj proceni efikasnosti terapije.

★ Efikasan terapeut je interpersonalno osetljiv i ima razvijene interpersonalne veštine. Efikasan terapeut sluša. Efikasan terapeut je saosećajan, pokazuje i pruža prihavatanje i brižnost na načine koji su emocionalno lekoviti za klijente.

★ Efikasan terapeut uvažava kulturološke različitosti i ima svest o tome da je svaki međuljudski odnos, multikulturalni odnos. Efikasni terapeut je kulturološki smeran i uviđavan i ima otvorenost i spremnost da uči od svojih klijenata.

★ Efikasan terapeut podržava i podstiče samoisceljujuće potencijale klijenata. Drugim rečima, efikasni terapeuti ne oduzimaju moć klijenta instistrajući da terapeut zna najbolje. Umesto toga, oni uvažavaju da su klijentovi potencijali izvor moći za efikasnu terapiju i rade sve kako bi podržali i podstakli te samoisceljujuće sposobnosti.

Postoje mnogi terapeuti koji imaju ove kvalitete, ali nije ih uvek lako naći. Nemojte žuriti. Idite na “probne” seanse kod različitih terapeuta ukoliko je to potrebno. Vredi uložiti napor kako biste pronašli ovakve terapeute – i kada ih nađete, verujemo da vaši životi više nikad neće biti isti.

Autor: David N. Elkins
Izvor: Psychology Today, preuzeto sa: Psihoverzum
Prevod i adaptacija: Milica Jakšić